61 33 25 37 [email protected]

Statuskoder til SEO – Her er de vigtigste

Når vi snakker søgemaskineoptimering, så har vi brug for at vide, hvad der sker, når en bruger (Client) klikker på en side på vores hjemmeside (henter indhold fra serveren/webhotellet).

Der er en række forskellige ting, der kan gå galt, sådan at brugeren ikke får den side, som vedkommende har ønsket. Du kender det sikkert selv fra dine egne erfaringer på nettet – du surfer rundt og klikker på et link, og ender på denne type side:

Den side, du gerne vil se, findes ikke mere. Dette er blot et af en række tilfælde, der kan glippe, når brugeren forsøger at finde en side.

Hvad er Statuskoder i forhold til SEO?

Helt kort fortalt, så beskriver statuskoder, hvordan det er gået med at få det ønskede indhold fra serveren til brugeren. Når vi arbejder med SEO, kalder man brugerdelen for “Client side”. Helt præcist så er Client Side det, der sker i din browser.

 

Her er de fem primære typer af Status koder

Alle statuskoder er beskrevet med 3 cifre og kan inddeles i 5 kategorier:

Status Code 1xx 
Statuskode 1xx betyder, at de tre cifre kunne være 100, 101, 102 eller 103, som alle har deres betydning for indholdet, der skal hentes. Der er tale om informationer omkring Header-delen (ikke at forveksle med <head>. Denne statuskode fremkommer meget sjældent, og derfor er det de færreste personer, der arbejder med SEO, der ved, hvad det betyder. Du kan læse W3.org’s forklaringer her for yderligere forklaring

Status Code 2xx – “Alt er i orden”
Når du får statuskode 2xx, betyder det overordnet set “Alt er i orden”. Langt de fleste tilfælde hedder statuskode 200, hvilket betyder, at det ønskede indhold blev leveret fra serveren til browseren.

Status Code 3xx – Redirects
Statuskode 3xx handler om den side, som, brugeren gerne vil se, ikke er tilgængelig. I stedet bliver brugeren automatisk omdirigeret (redirected) til en anden side, som webmasteren vurderer giver samme værdi.

Forestil dig, at du bestyrer en webshop, der handler med dametøj. Den populæreste jakke fra 2018 er nu helt udsolgt, og leverandøren har sagt, at der ikke kommer flere modeller på lager. Du har gjort ret meget for at promovere jakken – posted artikler på en række blogs. I al din promovering har du linket til dinshop.dk/jakker/2018jakken. Nu bliver du nødt til at fjerne siden, for der er ikke flere jakker at sælge.

Du er dog med på, at hvis brugerne klikker på et af dine promoveringslinks, så kommer de til en side, der siger noget i stil med “Siden eksisterer ikke”, hvilket ikke er godt for salget. Du er smart nok til at vide, at hvis du automatisk fører/henviser brugeren til en anden side, så bliver det en bedre oplevelse for brugeren. Dette kaldes at redirecte.

Der er især to forskellige typer redirects, du bør kende. En rigtig og en historisk forkert.

Statuskode 301 (Moved permanently) – Rigtig metode
Selvom navnet (moved permanently) lyder som “for evigt” og kommer aldrig tilbage, så er det den rigtige måde at redirecte brugeren på. I årene op til 2014 var der en forståelse af, at hvis du ikke brugte 301, så kom den linkværdi, som kommer fra andre sider, IKKE med videre. Dette er dog blevet mere eller mindre dementeret af Google siden.

John Mueller fra Google har selv udtalt, at Google anbefaler at bruge 301

Statuskode 302 (Found)
Denne statuskode hed tidligere “Moved Temporarily”, men webudviklere troede fejlagtigt, at dette var den korrekte måde at redirecte på. Derfor er der ofte Content Management Systemer, der automatisk redirecter med 302, fordi webudvikleren ville holde en dør på klem, hvis siden skulle blive tilgængelig for brugerne igen på et tidspunkt. Som tidligere nævnt, så er dette ikke den rigtige måde at redirecte, og derfor er forklaringen ændret fra “Moved Temporarily” til “Found”. 302 er dog stadig ikke den anbefalede måde at redirecte på.

Status Code 4xx – Client Errors
Når du ser statuskoder med betyder det noget i stil med “Du kan ikke se siden – vi ved ikke hvorfor”. 

Status Code 404 – Not Found

Den kendteste 4xx-kode er 404. Denne statuskode betyder, at den side, du vil have fat i er der ikke. 

Status Code 410 – Gone
410 indikerer, at den ønskede side ikke længere er tilgængelig – og bliver det heller ikke i fremtiden. 

Status Code 5xx – Server Errors
Alle statuskoder med 5xx betyder, at serveren fejler. Med andre ord: når der bliver spurgt om en side, og den af en eller anden grund på serveren ikke kan vises, så udmønter det sig i en statuskode 5xx. Den hyppigst forekomne er:

Statuskode 500 – Internal Server Error
Denne statuskode betyder, at der er noget udefinerbart galt på serveren. 

 

Du kan også se oversigten grafisk: